Осиновяването в България продължава да е една от най-деликатните теми в нашето

...
Осиновяването в България продължава да е една от най-деликатните теми в нашето
Коментари Харесай

1 500 семейства ежегодно подават заявления за осиновяване

 Осиновяването в България продължава да е една от най-деликатните тематики в нашето общество, заради необятно публикувания песимизъм, наслоил се през годините. И все пак се следи наклонност, в която българските фамилии все по-често избират да си осиновят дете, като броят им на годишна база доближава към 1 500. Това коментира психологът от Фондация " За нашите деца “ Катерина Ковачева, която е и полуфиналист в международния конкурс " Най-изявените млади персони ". Тя бе посетител в предаването " Бизнес старт “ по телевизия Блумбърг Ти Ви.

" Има известна смяна в настроенията за осиновяване на деца в България. Всяка година към 1 500 са фамилии у нас, които са склонни да си осиновят дете и броят им пораства. Но по-широкото общество, което не е директно въвлечено в тази тематика, има предубеждения, че това е един краен вид, в които можем да станем родители. И постоянно настройката е, че е по-добре да станем биологични родители, правейки голям брой инвитро процедури, които от време на време са безпределно увреждащи душeвността и физиката на дамите особено “.

Националната статистика демонстрира, че всяка година в България се изоставят към 1000 деца, като осиновителите годишно са към 500-600, разяснява още Ковачева.

" Разликата в тези числа идва не от това, че процедурата е тромава, а по-скоро, тъй като част от децата, които се изоставят, са или с увреждания, или с по-висока възраст, което не дава отговор на упованията на част от осиновителите “.

37% от бюджета на Фондация " За нашите деца “ идват от бизнеса, акцентира психологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР